Tuesday, June 16, 2015

Regrow food!!

Een leuk project met de kinderen en is ook nog eens biologisch verantwoord!
Wist je dat sommige groenten en vruchten zichzelf op bijna magische wijze hergroeien?
Grote kans dat je de restjes van groenten (waaronder fruit) uit de supermarkt meestsal weg doet.
Zonde, want van die restjes kun je zelf gemakkelijk nieuwe groenten kweken! Het enige wat je nodig hebt is grond, water en een beetje aandacht. Superbudget dus!
Nieuwe planten kweken uit o.a. avocado, het kan allemaal
Ontdek hier wat  je gewoon opnieuw kan planten.





Basilicum

Basilicum is een van de gemakkelijkste kruiden om zelf te kweken en daarom ook gewoon per plantje verkrijgbaar in de supermarkt. Maar telkens een nieuw exemplaar kopen als de oude is verdord is niet nodig. Knip de bovenste twee centimeter van je nog verse plantje en haal voorzichtig de blaadjes eraf, de bovenste twee laat je zitten. Zet het uiteinde van dit ministekje vervolgens onder water en wacht tot het uiteinde ontspruit. Als de wortels dik genoeg zijn zet je het plantje in de grond en voilá: binnen een paar weken heb je een nieuwe voorraad basilicum!
 
 
Bosui

In zomerse salades smaakt bosui heerlijk, maar helaas beland een groot deel van het (te grote) voorgepakte bosje vaak in de prullenbak. Zonde, want bosui is niet echt goedkoop. Bepaal voortaan je eigen hoeveelheid en bewaar de volgende keer de uiteinden. Leg deze onder een laagje water in een pot en zet die vervolgens in de zon. Binnen een paar dagen begint er nieuwe ui te groeien. Ververs eens in de week het water en je hoeft nooit meer de supermarkt in voor bosui.



Romeinse sla en Paksoi

Romeinse sla kweken is net zo simpel als bij bosui:  Snij de onderkant met de worteltjes af en zet ze in water. Van de paksoi en sla kun je het jonge blad oogsten of na een paar weken in de grond poten en uit laten groeien tot een volledige krop.





Knoflook

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: een ontkiemde knoflookteen. Dit is het begin van een knoflookplant! Je kunt het beste verse knoflook of roze knoflook gebruiken. Haal de tenen uit elkaar, uit elke teen groeit een nieuwe plant. Voor knoflookbieslook doe je de teentjes met de uiteindes onder water in een glas of potje en voor een knoflookplant duw je de teentjes in de volle grond op een zonnige plek (met het ontkiemde deel naar boven). Ververs het water voor de knoflookbieslook om de paar dagen. Als het look circa 5 cm is, kun je al oogsten. Hetzelfde groen ontstaat binnen enkele weken bij de tenen in de grond. Zodra het knoflookbieslook boven de grond gelig wordt en afsterft (enkele maanden na het planten), zijn de bollen rijp voor de oogst. Zorg ervoor dat je de grond goed vochtig houdt.

 
 
Aardappels

Heb je nog een aardappeltje over uit de zak? Zonde als je hem uiteindelijk weg moet gooien omdat hij gaat rotten. Een aardappel geef je simpel nieuw leven door hem eerst te ontkiemen. Snijd de aardappel doormidden en leg hem daarna half onder water in een glas of pot (tip: gebruik satéprikkers om hem op z’n plek te houden). Zet de pot vervolgens op een warme en vochtige plek, bijvoorbeeld in de vensterbank of op de verwarming. Binnen een paar weken zal de aardappel begroeid zijn met kleine plantjes. Verwijder deze voorzichtig van de aardappel en plant ze in een pot met grond. Daarna geldt: geef de eerste week elke dag water en daarna iedere week één dag minder.



Champignons (en andere eetbare paddenstoelen)

Een champignon is al genoeg om een champignonfamilie te kweken. Snijd het steeltje van een champignon en plant in circa twee cm natte grond. Zet de pot op een donkere plek en binnen een paar weken groeien de paddenstoelen boven de grond uit. Je kunt de aarde mengen met gebruikt koffiedik, hierdoor kunnen je paddenstoelen extra goed groeien en bespaar je weer wat afval.



Ananas

Iets langer duurt het om een ananas te kweken, maar het is daarom des te leuk als je na drie jaar een ananasboom in de tuin hebt staan! Kies een gezonde ananas uit en draai voorzichtig de kruin er vanaf (zorg dat er geen vruchtvlees meer aanzit, dit gaat later rotten in de grond). Laat de kroon vervolgens drogen en zet hem daarna in een bakje met water. Als er wortels beginnen te groeien, plaats je het vervolgens in een grote pot met vochtige aarde en laat de plant veel zon vangen.


Citroengras & Bleekselderij

Voor zelfgekweekte citroengras en bleekselderij geldt hetzelfde als bij bosui en romaine sla: plaats de uiteindes van de stengels onder een laagje water en wacht tot er wortels groeien. Zet ze daarna in een laagje potgrond. Zo kun je gemakkelijk zelf bepalen hoeveel je ‘oogst’ en hoef je niet meteen een hele bos in huis te halen.

 
 
Uien

Zelf een ui kweken is eigenlijk te simpel om het niet een keer te proberen! Snijd de achterkant (de ‘wortel’) van de ui en laat deze een paar dagen drogen. Plant hem daarna in een pot met natte potgrond en zet neer op een donkere plek. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is te zorgen dat de grond vochtig blijft.



No comments:

Post a Comment